Mange ser Frankrig som det store vinland. Eller gjorde. Frankrig leverer stadig nogle af verdens bedste vine og har rige traditioner for vinproduktion i topklassen. Men Italien producerer måske alligevel nogle af de allerbedste vine, vi kender. Hvem har ikke oplevet den store kraftige smag af Amarone og følt sig velsignet af denne fantastiske vin? For ikke at tale om Brunelloen, som måske er toppen af italiensk vin.
Når man rejser i Italien og spiser på de lokale restauranter, så slår det en, hvor ufattelig enkel deres mad ofte er. Og så alligevel så fuld af velsmag, at man forbløffes. Og lader man måltidet ledsages af italiensk vin, så vil man opleve disse vines store kvaliteter. Man kan få virkelig god vin fra Italien i Danmark, og det er altid en glæde at smage den. Og har man rejst i Italien, så vil en god flaske italiensk vin sende en tilbage til minderne om det skønne støvleland.
Aroma og velsmag
Den italienske vin er et omfattende begreb, for der er så mange forskellige distrikter, som alle har hver deres særlige kendetegn. Og landet har et stort spænd af klimatiske og geologiske forhold, takket være dets udstrækning fra nord til syd. Men al vin fra Italien har dog alligevel noget til fælles. Det er ikke lige til at sætte ord på, men italiensk vin har den samme charme som italiensk mad, kunne man sige.
Den, som har siddet en sen aftentime i en norditaliensk, højt beliggende fæstningsby og indtaget et godt glas lokal vin, ved, hvor meget klimaet betyder for vinens udvikling af velsmag. Det er, som om landskab og arkitektur smelter sammen med den sanselige buket fra vinen og henfører en til en tilstand af afslappet fred.
Fra pilgrimmenes land
Der findes stadig gamle pilgrimsveje i Italien, og langs disse veje ligger herberger, der har huset de overnattende munke på deres vandringer. Her kan man ofte smage de helt lokale vine. Så giver begrebet italiensk vin først rigtig mening. Selvom man altså sagtens kan sidde herhjemme i Danmark og få en stor oplevelse af italiensk vin, når det er allerbedst.